onsdag 27 augusti 2008

Top 14 2008/2009

Igår satte den franska ligan i rugby igång. Det sändes två matcher på Eurosport 2 igår. Eurosport 2 kommer sända den franska ligan hela säsongen ut. Jag såg den matchen som verkade intressantast, Clermont  mot Toulon. Clermont är regerande seriemästare. De har några av Frankrikes landslagsspelare, bland annat nr 14, yttern Aurélien Rougerie som är en mycket skicklig spelare. Toulon hade precis kommit upp från division 2.  De har dock massor av före detta landslagsspelare. De har bland annat Jerry  Collins som spelade för All blacks för bara några månader sedan, men har slutat i All blacks. Även George Greagan spelar där, han är en legendariskt spelare för Australien. Toulons tränare är Tana Umanga som var lagkapten för All blacks för några år sedan.

Jag trodde dock att Toulon inte var nån match för Clermont. Mycket riktigt dominerade Clermont första halvlek och i paus stod det 10-0 till Clermont. Spelet i första halvlek var mycket slarvigt från båda lagen. Toulon hade nog säker gjort några försök om de inte hade tappat bollen innan försöks linjen. I andra halvlek såg vi ett helt annat Toulon spela. De fick snabbt ett konverterat försök, och då var de bara 3 poäng efter Clermont. Men vilja och bra rugby lyckades Toulon pressa sig förbi och vinna hela matchen 22-16. Det var verkligen en stor skräll. Kvällens andra skräll var att regerande top 14 mästarna, Toulose förlorade också sin match. 

Jag hoppas inte denna trend fortsätter, för annars kommer Clermont och Toulose ha det svårt i Europa senare i höst. Clermont har en mycket tuff grupp i Heineken cup, Toulose har en lite enklare grupp framför sig. 



Toulon före matchen

Inga kommentarer: